Αναγνώστες

Ετικέτες

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ 65ο.ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ 66ο.ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας το Καρναβάλι κρατάει ..........

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας το Καρναβάλι κρατάει περισσότερο και ποιο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ έθιμο θα συναντήσετε; (PHOTOS)
09 Φεβρουαρίου 2015

Είσαι από εκείνους που δεν τους αρκεί μόνο μία μέρα για να γλεντήσει τις Απόκριες; Τότε μάλλον σου βρήκαμε τον ιδανικό προορισμό! Το Καρναβάλι της Μακρακώμης.
Λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, οι κάτοικοι της Μακρακώμης πραγματοποιούν το Καρναβάλι, όχι την Κυριακή της Αποκριάς όπως στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, αλλά την Καθαρά Δευτέρα. «Έτσι γλεντάμε περισσότερο» όπως λένε οι ίδιοι.
Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν το ξεχωριστό Καρναβάλι, που εκτός από τα δεκάδες άρματα και γκρουπ που παρελαύνουν, έχει και ένα ξεχωριστό έθιμο που εδώ και σχεδόν 60 χρόνια αποτελεί και το σήμα - κατατεθέν του. Ποιο είναι αυτό; Οι Ινδιάνοι που κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους. Από τη μέρα έναρξης του Καρναβαλιού έως και την Καθαρά Δευτέρα είναι στην κεντρική πλατεία της πόλης με τα τύμπανα και την παραδοσιακή καλύβα τους. Η καλύβα αυτή στήνεται μία εβδομάδα πριν το Καρναβάλι και εκεί κάθε βράδυ μαζεύονται μικροί και μεγάλοι γύρω από τη φωτιά. Εκεί ψήνουν, τρώνε, λένε ιστορίες και πολλές φορές στήνονται και μικρά γλέντια!
Όπως είπαν στο athensmagazine κάποιοι από τους «Ινδιάνους» , το έθιμό τους ξεκίνησε 57 χρόνια πριν όταν ένας από τους κατοίκους της πόλης, ο Θεόδωρος Χειμώνας επέλεξε να ντυθεί Ινδιάνος με στολή που δημιούργησε ο ίδιος. Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι, κάτι που έφτασε να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα. Καιρό πριν οι ινδιάνοι δημιουργούν μόνοι τους τις στολές τους, για αυτό και κάθε στολή είναι μοναδική και έχει τη δική της ιστορία.
Μπορεί οι Ινδιάνοι να είναι το χαρακτηριτικότερο στοιχείο, δεν είναι όμως το μόνο που θα δείτε αν επισκεφτείτε εκείνη την ημέρα τη Μακρακώμη. Όπως μάθαμε από τους διοργανωτές, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα παρελαύνουν δεκάδες άρματα από τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Πρόκειται για μία μεγάλη παρέλαση που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτές των μεγάλων πόλεων, ούτε σε φαντασία, ούτε σε ζωντάνια και κυρίως ούτε σε κέφι. Σε αυτήν συμμετέχουν χιλιάδες άτομα, μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι της πόλης, των γύρω περιοχών αλλά και από πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα γκρουπ και τα άρματα είναι δημιουργημένα από εθελοντές κατοίκους της πόλης, που όπως λένε το κάνουν με αγάπη και μεράκι . Το κάνουν με την ψυχή τους όπως λένε και από ότι φαίνεται γι αυτό και κάθε χρόνο «τραβάνε» και άλλες συμμετοχές με γκρουπ και άρματα από άλλες περιοχές. Όμως και γκρουπ της πόλης κάνουν την εμφάνισή τους καρναβάλια άλλων πόλεων.
Οι προετοιμασίες ξεκινούν πολύ καιρό πριν, όμως το καρναβάλι ξεκινάει «επίσημα» μία εβδομάδα πριν, τη βραδιά της επίσημης έναρξης. Από εκείνη τη μέρα και μετά το γλέντι και ο χορός είναι καθημερινό φαινόμενο με κορύφωση ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, με το γλέντι να κρατάει μέχρι αργά το βράδυ και πολλές φορές μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης!
Αν θέλετε να μάθετε τι ακριβώς θα έχει η φετινή παρέλαση, θα πρέπει να βρεθείτε εκεί αφού αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό μέχρι και την τελευταία στιγμή!
πηγή:http://www.athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ